živeti v majhnem

Živeti v majhnem

Ena pomembnejših prelomnic v življenju je čas, ko zaključimo šolanje in se podamo v novo poglavje. Po najboljšem scenariju hitro dobimo svojo prvo zaposlitev ter začnemo razmišljati o družinskem življenju. Ker smo po letih že dovolj zreli, naše hrepenenje po čisti samostojnosti pa iz dneva v dan goreče raste, se hitro znajdemo pred stanovanjskim vprašanjem in dilemo, ali kupiti svoje stanovanje ali iti v najem.

Pri tem je sama velikost stanovanja hočeš nočeš pomemben dejavnik pri sami izbiri, saj ne narekuje le stroškovnega segmenta, ampak tudi odloča o načinu bivanja naslednjih nekaj let. Mnogi, predvsem mlajše generacije, se danes odločamo za nakup ali najem manjših stanovanj. Temu vsekakor botrujejo manjši stroški nakupa oz. najema in manj potrebnega vzdrževanja pa tudi dejstvo, da smo mladi bolj prilagodljivi in laže zadovoljni tudi z manjšo kvadraturo.

Kot zanimivost: statistika pravi, da so ljudje, ki živijo v manjših stanovanjih, srečnejši, bolj organizirani in več časa namenijo hobijem ter preživljanju prostega časa v naravi.

Ali tudi vi živite v manjšem stanovanju in bi iz njega želeli potegniti največ? Stanovanja seveda ne morete povečati, obstaja pa nekaj splošnih smernic, s katerimi bistveno izboljšate prostor, ga poosebite po svojem okusu in na preprost način ustvarite ambient, v katerem se boste počutili svobodno, srečno in zadovoljno.

 

POZNAVANJE SAMEGA SEBE VODI V PRIJETEN DOM

 

Najprej je treba poznati svoje želje glede bivalnega okolja in dejanske navade v načinu bivanja. Čemu posvečate največ svoje pozornosti? Se radi zadržujete v notranjosti ali stremite k temu, da čim več časa preživite v naravi? Kaj so vaši hobiji? Kako poteka vaš dan? Prihajate zgodaj domov ali ste doma zgolj v večernih urah? Ste družabna oseba, ki ima dosti obiskov? Radi kuhate? Potrebujete delovni kotiček?

Odgovori na ta in podobna vprašanja vam bodo pomagali razpoznati vaš profil, ki pogojuje obliko, uporabo in funkcionalnost prostorov. Pri tem pa se je treba zavedati, da vseh želja ne bo mogoče upoštevati in bo postavljanje prioritet neizbežno.

 

SPALNICA

 

Dober spanec in kakovosten počitek narekujeta produktiven dan ter spodbujata izločevanje hormona sreče, zaradi česar sta postavitev in oblikovanje kakovostne spalnice zelo pomembna. V kolikor ima stanovanje visoke strope, to izkoristite tako, da posteljo dvignete na primerno višino (do spodnjega dela podesta naj bo vsaj 2 metra). S tem pod posteljo pridobite prostor, ki ga lahko uporabite za druge namene; morda za manjšo sedežno garnituro ali delovni kotiček.

 

Spalnica na podestu, pod katero je lahko manjši kavč, delovni kot ali kaj drugega.

Spalnica na podestu, pod katero je lahko manjši kavč, delovni kot ali kaj drugega.

 

Dobra rešitev je tudi umestitev dvižne postelje v omari. V tem primeru je postelja vidna zgolj, kadar je v uporabi, v nasprotnem primeru pa je elegantno pospravljena v omaro, kar sprosti prostor za druge vsebine, ki se nemoteno dogajajo čez dan.

 

Pohištveni element, ki podnevi služi kot sedežna garnitura z manjšo polico, se ponoči spremeni v posteljo.

Pohištveni element, ki podnevi služi kot sedežna garnitura z manjšo polico, se ponoči spremeni v posteljo.

 

KUHINJA

 

Kuhinja je prostor, ki je v veliki meri odvisen od vaših navad. Če radi kuhate ter razveseljujete sebe in domače s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami, potrebujete večje in prilagodljive kuhinjske površine. Če ste bolj tip človeka, ki jé zunaj in si doma pripravlja le enostavne obroke, pa bo vašim potrebam zadostila že minimalna kuhinja.

Rešitve minimalističnih kuhinj so danes že nekaj povsem logičnega in normalnega. Na tržišču najdemo tudi veliko multifunkcionalne oz. večnamenske opreme, ki se poleg kuhinjskih opravil lahko uporablja tudi kot delovna površina, polica ali miza.

 

Minimalna in večfunkcionalna kuhinja.

Minimalna in večfunkcionalna kuhinja.

 

PREGRADNI ELEMENTI

 

Majhnih prostorov ponavadi ne pregrajujemo, saj jih s tem optično še dodatno zmanjšamo. Vseeno pa je kdaj (recimo pri spalni niši) treba zagotoviti več intimnosti.

Odlična rešitev za to so pregradne stene, ki niso speljane do stropa, ampak do približno treh četrtin višine – s tem preprečimo nezaželene poglede, hkrati pa v prostor še vedno dopuščamo nekaj naravne svetlobe.

 

Pregradna stena, ki prostora ne zapre povsem.

Pregradna stena, ki prostora ne zapre povsem.

 

Druga rešitev so deloma odprte pregrade, ki fizično še vedno razmejijo prostor, vendar prepuščajo več svetlobe, “dihajo” in povezujejo dogajanje. S temi elementi si boste enostavno in izvirno ustvarili delovni kotiček, zatočišče za meditacijo ali bralno nišo.

 

Odprte pregrade razmejujejo prostore, a jih vseeno ne ločijo popolnoma.

Odprte pregrade razmejujejo prostore, a jih vseeno ne ločijo popolnoma.

 

POHIŠTVO, OPREMA IN BARVE

 

V majhnih stanovanjih je treba pohištvo izbrati in postaviti tako, da bodo ambienti kljub majhni kvadraturi delovali prostorno in da bodo prostori “dihali”. Zato je pohištvo in opremo priporočljivo postaviti ob rob prostorov, v središču pa pustiti odprte prehode ali nizke kose. Dobro je tudi, da se izogibamo velikim in visokim kosom pohištva, ki bi prostor še bolj utesnjevali. Če res potrebujemo visoke omare ali regale, raje izberemo takšne, ki so odprti – čeprav bo več dela z brisanjem prahu.

Izogibati se moramo tudi masivnemu pohištvu oz. pohištvu, ki je zelo voluminozno. Namesto tega raje izberemo lahko in vitko pohištvo, ki ima odprte police. Priporočljivi so tudi razni elementi na nogah, ki so dvignjeni od tal.

 

Za občutek prostornosti postavimo opremo na obod prostora, pohištvo pa naj bo nizko, odprto in vitko. Pri barvah se držimo svetlih oz. pastelnih odtenkov.

Za občutek prostornosti postavimo opremo na obod prostora, pohištvo pa naj bo nizko, odprto in vitko. Pri barvah se držimo svetlih oz. pastelnih odtenkov.

 

Razporeditev opreme ni edina stvar, s katero lahko maksimiziramo dani prostor. Veliko vlogo igrajo tudi barve in materiali. Za majhen prostor izberemo sorodne palete, saj kopičenje več različnih stilov povzroči zgolj zmedo in nasiči že tako majhne površine. Uporabljamo predvsem svetlejše tone zemeljskih barv, ki ohranjajo prostore svetle in prostorne, na stene pa umestimo bele ali za odtenek temnejše barve.

Stanovanje lahko optično povečamo tudi z umeščanjem večjih zrcalnih površin, ki prostore tudi posvetlijo. Zrcala umeščamo na stene, ki same po sebi nimajo nobene funkcije, na primer na hodniku. Pri tem pa moramo paziti, da zrcala postavimo na ožjo stran prostora. Prednost zrcal je tudi možnost, da lahko z njimi ustvarimo zanimive optične efekte, ki nam stanovanje popestrijo.

 

 

Kljub dejstvu, da majhno stanovanje ne zadovolji vseh potreb, naj to ne gospoduje vašim željam glede samega urejanja. Navsezadnje je to verjetno vaše prvo stanovanje in prvič živite res samostojno, zato je pomembno, da raziščete svoje bivalne vzorce. Nič ni narobe, če eksperimentirate, preizkušate stvari in usklajujete različne okuse in stile. Konec koncev je to edini preverjeni način, s katerim boste sčasoma ugotovili, kakšen okus imate in kaj vam je v resnici všeč.

Zatorej: upajte si, preizkušajte in kombinirajte! Nič hudega ne bo, če se zmotite. Nobena barva, kos pohištva ali vaza ni večna. To, da obračamo, menjamo in iščemo boljše scenarije, je več kot dobrodošlo, saj s tem spodbujamo svojo domišljijo in afiniteto do samega prostora. S tem bo prostor vedno bolj … moj.

In, glej ga zlomka, kar naenkrat bo stanovanje dvakrat večje in bolj prostorno kot na prvi dan selitve!

 

Tabita Jerant (tabita@arhnasvet.si)

 

Viri slik:
– slika 1: https://www.pinterest.com/pin/409898003567626016/ in http://www.homedit.com/loft-beds/swedish-style-loft-bed/
– slika 2: 
http://www.decoist.com/2014-05-14/murphy-bed-couch-ideas-space-savers/
– s
lika 3: http://www.homedit.com/compact-kitchen-designs-for-small-spaces/kristin-laass-norman-ebelt-small-kitchen/
– s
lika 4: https://www.pinterest.com/pin/220254237997072482/
– s
lika 5: https://www.pinterest.com/pin/448600812864971886/
– s
lika 6: https://www.pinterest.com/pin/261912534558280301/
– s
lika 7: https://www.pinterest.com/pin/393853929894394819/