Osebni pristop Arhitekturni nasvet

Zakaj tako vztrajno zagovarjamo osebni stik?

Zelo pogosto nas sprašujete, zakaj ne svetujemo preko e-pošte oz. če lahko podamo kakšno hitro mnenje o vaši situaciji preko socialnih omrežij, ali želite, da stvari uredimo kar preko telefona. Največkrat vas moramo razočarati, saj tega ne počnemo, pa ne zaradi sebe, ampak izključno zaradi vaše koristi.

Morda vam je ta princip presenetljiv, še posebej glede na številne opcije različnih vrst pomoči pri urejanju prostorov, ki so vam na voljo preko raznih revij in spletnih portalov. Vendar se zavedamo, da je ta način slab, in čeprav gre za brezplačno svetovanje, nismo pristaši reka “podarjenemu konju se ne gleda v zobe”. Naš cilj je vedno nuditi najboljšo možno pomoč in podporo in za dosego tega je osebni stik nepogrešljiv. Se sprašujete, zakaj?

Urejanje prostora je zelo intimen proces, saj največkrat ustvarjamo svoj lastni dom. To je prostor, kjer preživimo največ časa, kjer biva naša družina, kjer se počutimo varno, kjer spimo in se sproščamo, kjer pripravljamo jedi za ljubljene in kjer se tudi ljubimo. Prostor je podaljšek nas samih, je naša identiteta ter kraj, kamor se lahko v stiski vedno zatečemo, in kot tak je eden od pogojev za normalno življenje.

Nič drugače ne velja za preostale prostore. Na delovnem mestu je prav tako pomembno, da se počutimo dobro, podobno v javnih prostorih, trgovinah, restavracijah … Prav zaradi tega, ker je prostor tako pomemben za naš dobrobit, se moramo urejanja prostora lotiti zelo sistematično. Prvi korak pri tem je, da do potankosti spoznamo uporabnike prostora.

osebni stik

Popolno spoznavanje in razumevanje uporabnikov je mogoče le skozi osebni stik, saj lahko le tako odkrijemo cel spekter osebnosti, ki se skriva za nežnim glasom ali kratkimi sporočili. Preko e-pošte ali telefona poteka le omejena komunikacija, zaradi česar se izgubi ogromno informacij. Osebe ne čutimo, ne moremo brati telesne govorice, ne vidimo iskrenega nasmeha ali gubanja čela. Ne moremo prepoznati iskrice v očeh in prav tako ne moremo dojeti globine vseh skrbi, ki ležijo na duši.

Po drugi strani pa nas tudi vi ne morete spoznati. Ne veste, s kom imate opravka, ne veste, ali nam lahko zaupate, ne veste, če smo na isti valovni dolžini oz. ali zares dojamemo vaše težave. Zaradi vsega naštetega je osebni stik izjemno pomemben in to je tudi razlog, zakaj tako trmasto vztrajamo pri tem, da vas spoznamo v živo.

Upam, da se kmalu srečamo! 🙂

Matic Brdnik (matic@arhnasvet.si)