otroška soba

Velike dimenzije v svetu šolarčkov

Vsako obdobje je lepo, čarobno, polno izzivov in novih dogodivščin. Še posebej zanimivo pa je tisto obdobje, ko malčki začnejo novo poglavje v svojem življenju – začetek osnovne šole. Takrat se za otroke zgodijo največje spremembe. Čas brez obveznosti in nenehne igre se počasi zaključuje in kmalu nastopijo prve odgovornosti in naloge.

Nobena skrivnost ni, da se danes od mladine in otrok pričakuje mnogo več, kakor se je včasih, zato morate svoje otroke dobro pripraviti na zunanji svet in vse vplive, ki utegnejo pritiskati nanj. To lahko storite že v svojem domu, ki mora biti zatočišče in zavetje za vašega otroka. Mora biti kraj, kjer se umiri ter počuti srečno, svobodno in udobno.

 

KRAJ, KJER SE POČUTI DOMA

 

Zagotavljanje primernega okolja otroku mora biti ena glavnih prioritet. Obdobje, ko se otrok razvija, odrašča in uči, je temelj za njegovo nadaljnjo prihodnost. Od tega je odvisno, kako bo živel, kako se bo obnašal, kako bo sprejemal izzive in morebitne probleme ter predvsem kako bo srečen v svojem življenju.

Ker otroci veliko časa preživijo v svoji sobi, mora ta zadostiti vsem njihovim potrebam. Čeprav je aktivnosti nešteto in so povsem raznolike, od ustvarjanja in fantaziranja do počivanja in učenja, mora otroška soba zadostiti trem glavnim namenom:

  • spanju,
  • učenju in
  • shranjevanju.

 

SPALNI KOTIČEK

 

Prva naloga pri zasnovi idealne otroške sobe je umestitev postelje, saj je dober spanec nujen za odraščajoče otroke. Drugi razlog pa je povsem praktične narave, saj postelja zavzame največ prostora v sobi.

Pri umeščanju postelje stremite k temu, da jo postavite z vzglavjem ob steno, najpogosteje v sam kot prostora. S tem zagotovimo otroku občutek varnosti, saj ima kontrolo in pregled nad prostorom ter nima občutka, da mu lahko kaj pride izza hrbta. Postelje ni priporočljivo postaviti pod okno, saj se ponoči iz okna spušča hladnejši zrak, ki lahko povzroči zdravstvene težave; pod oknom je ponavadi nameščeno tudi grelno telo, ki bi ga s posteljo le blokirali. Bodite pozorni, da posteljo postavite tako, da se pri odpiranju sobna vrata ne vidijo takoj. S tem preprečite občutek nelagodja zaradi manjše intimnosti in nenehnega ‘stanja pripravljenosti’, da bo vsak hip nekdo prišel skozi vrata. Če v sobi nikakor ni mogoče pravilno umestiti postelje in je na voljo dovolj prostora, si lahko pomagate s predelno steno, ki pomaga ustvariti intimen spalni kotiček.

 

01_otroška soba - spalni kotiček

 

Če je na voljo malo prostora, lahko mlajšim (pa tudi starejšim) otrokom dvignete posteljo na višino ter s tem ustvarite ‘skriti’ igralni kotiček pod posteljo ali pa prostor izkoristite za druge namene (shranjevalne površine, manjša sedežna garnitura ipd.). Nikakor pa ne smete pozabiti, da bo vaš otrok hitro zrastel in bo kmalu potreboval normalno posteljo. Zato raje že na začetku izberite posteljo standardne dimenzije (npr. 200 x 90 cm).

 

KOTIČEK ZA UČENJE

 

Druga pomembna odločitev pri snovanju idealne sobe je umestitev pisalne mize. Dobro delovno okolje vzpodbuja dobro počutje, osredotočenost in produktivnost. Pogosto se otroci (predvsem mlajši) zadržujejo v skupnih prostorih, kot sta jedilnica in dnevna soba, ker so v bližini staršev in se tam ne počutijo osamljene. Vendar je priporočljivo, da otroke že od samega začetka šolanja navadite na specifično delovno okolje, saj bodo tako prostor povezovali z aktivnostmi, kot sta učenje, delanje domačih nalog ipd. Na začetku jih lahko navadite tako, da sedite z njimi in jim pomagate pri opravljanju obveznosti, kasneje pa bodo sami postopoma prevzeli delovne navade, dokler ne bodo popolnoma samostojni.

 

02_otroška soba -Kotiček za učenje

 

Zdaj se postavlja vprašanje: Kam postaviti mizo?

Pisalna miza mora biti v neposredni bližini okna. Idealno je, če svetloba prihaja s strani (pri desničarjih z leve strani in pri levičarjih z desne), saj se v nasprotnem primeru med pisanjem ustvarja senca in je potrebna dodatna osvetlitev. Mize ni priporočljivo postaviti točno pod okno, saj je lahko naravna svetloba premočna (še posebej v popoldanskem času ter ob zahodni orientaciji okna) in otroka slepi. Pri računalnikih in tablicah je to še dodatna težava, ker so zasloni veliko temnejši od okolice in se oči težko prilagodijo na takšen kontrast.

 

03_otroška soba - Kotiček za učenje

 

Čeprav je res, da je pogled skozi okno veliko prijetnejši od pogleda v steno, je za same delovne navade bolje, če je pogled nevtralen. Otrok lahko v pogledu še vedno uživa med odmori, ko za nekaj minut vstane, se raztegne in pogleda skozi okno. Podobno kot pri postelji mora biti tudi miza postavljena tako, da zagotavlja občutek varnosti. Zato je priporočljivo, da je miza obrnjena proti vratom, saj ima tako otrok pregled nad tem, kdo vstopi v njegovo sobo. Najmanj ugodna je postavitev mize nasproti vrat, ker otroku vstopate za hrbet; vmesna različica pa je, da se vrata nahajajo bočno od mize.

Vsak kotiček za učenje potrebuje tudi uro. Na ta način se bo otrok že zgodaj naučil koristno izrabljati svoj čas.

 

04_otroška soba - ura

 

SHRANJEVALNE POVRŠINE

 

Shranjevalne površine so ena tistih stvari, ki jih nikoli ni dovolj. Da bo prostora dovolj za vse igrače, knjige, zvezke in spomine iz otroštva, je treba izkoristiti vsako prostorsko nišo v otroški sobi. Garderobno omaro je priporočljivo postaviti na ‘slepo steno’, tj. tista stena, ki je najbliže vratom oz. najbolj oddaljena od okna/oken. S tem soba pridobi prostornost, ki najmanj zastira naravno osvetlitev. Prostor za shranjevanje je lahko tudi predal pod posteljo, sicer pa je treba predvideti dovolj predalnikov in regalov za vse otrokove potrebščine.

 

05_otroška soba - regali, predali

 

PRIMERI POSTAVITVE OSNOVNE OPREME V OTROŠKI SOBI

 

Prvi primer predstavlja situaciji, kjer se okno nahaja na zahodni strani objekta, kar pomeni direktno popoldansko sonce. Drugi faktor, ki vpliva na postavitev opreme, pa je položaj vrat. Na levi skici so vrata postavljena v jugovzhodni kot sobe, na desni pa v severovzhodni kot.

 

06_otroška soba - primer1

 

Drugi primer nam prikaže podobno situacijo kot v zgornjem primeru z razliko, da se okno nahaja na južni strani objekta, kar pomeni, da je soba osvetljena čez cel dan. Na levi skici so vrata na severni steni, na desni pa na vzhodni.

 

07_otroška soba - primer2

 

Pri snovanju idealne otroške sobe niso pomembne le zgoraj naštete stvari, temveč morate biti pozorni tudi na njeno usklajenost in skladnost ter jo zasnovati tako, da je na voljo čim več igralnega prostora. Ne nazadnje ne smete pozabiti, da so otroci zgolj otroci, ki odraščajo in za svoj razvoj potrebujejo čim več manevrskega prostora ter svobode za lastno izražanje. Le tako bodo lahko spoznali sebe, svoje cilje ter prioritete in razvili osebnost. Osebnost, ki bo čez nekaj let naredila naš svet … boljši.

 

Tabita Jerant (tabita@arhnasvet.si)

 

Viri slik:
– slika 1: https://www.pinterest.com/pin/565201821956592686/
– slika 2: https://www.pinterest.com/pin/141863456982184095/
– slika 3: https://www.pinterest.com/pin/329748003945091578/
– slika 4: https://www.pinterest.com/pin/359021401526487417/
– slika 5: https://www.buzzfeed.com/morganshanahan/scandinavian-inspired-kids-rooms-that-will-blow-your-mind
– skici: Tabita Jerant