sodobna pisarna

Sodobne pisarne: iz sivih mišk v barvite pave

Pisarniški prostori že nekaj časa niso več dolgočasne sive gmote, kjer neutrudno zvonijo telefoni, klikajo miške in ropotajo tipkovnice. Škatlaste postavitve (ang. cubicles) so stvar preteklosti in tudi prosti tlorisi z gnezdi delovnih mest počasi izginjajo iz tipičnih pisarn. Predvsem po zaslugi inovativnih tehnoloških podjetij postajajo poslovni prostori kraji doživetij, raznolikosti, kreativnosti in motivacije. Google, Amazon, Soundcloud in druga podjetja so oblikovala svoje prostore tako, da so karseda prijetni do svojih zaposlenih. S tem želijo pozitivno vplivati na njihovo srečo ter produktivnost, kar jim tudi v veliki meri uspeva.

 

Mnogo več kot delovno mesto

 

Pisarniški prostori zaradi tega pridobivajo vedno širši program. Če so bili menza, varstvo otrok in fitnes nekoč še razkošje, so danes že skoraj standard. Poleg naštetih se pojavljajo še dodatni programi, kot na primer sobe za spanje, igralnice, bari, sobe za komunikacijo (videoklici), vrtovi ipd. Inovativna podjetja se zavedajo, da je srečen zaposleni tudi produktiven zaposleni in zato želijo v svoje prostore umestiti vse programe, ki jih zaposleni potrebujejo, saj jim s tem omogočajo neverjetno fleksibilnost in optimizacijo delovnega dneva. Največja podjetja gradijo celotne kampuse, ki so že kar majhna mesta z raznoliko ponudbo. Zaposleni preživijo tam praktično ves dan, njihov dom pa služi le še za spanje in vikende.

Seveda je to zgornja skrajnost fenomena, srednja in manjša podjetja popestrijo svoje prostore v manjši meri in v okviru svojih zmožnosti. Nekaj elementov oz. idej, kako lahko tudi sami izboljšate počutje svojih sodelavcev, pa v nadaljevanju.

 

Ljubezen gre skozi želodec

 

Kuhinja oz. ognjišče že od nekdaj predstavlja srce družine in zato je tudi izredno pomembna za poslovne prostore. Priprava hrane in prehranjevanje sta namreč družbeni opravili, ki zbližujeta in pripomoreta k boljšim odnosom. S celotno kuhinjo, ne le čajno, si zaposleni lahko po želji pripravijo hrano; lahko se dogovorite, da enkrat tedensko nekdo pripravi kosilo za vse, ali pa imate vsak dan skupne zajtrke med jutranjim sestankom. Ne nazadnje lahko kuhinja funkcionira tudi kot bar na poslovnih zabavah ali drugih družabnih dogodkih.

sodobna pisarna kuhinja

 

Počitek na mehkem

 

Lounge je prostor za sproščanje, klepetanje, listanje revij, kratke odmore med delom ali pa za hiter power nap, zato naj bo miren, udoben in prijeten. Ob prostorski stiski se lahko združi s čakalnico, pomembno pa je, da prevladujejo topli in umirjeni toni ter mehki materiali. Priporočljiva je tudi ozelenitev.

sodobna pisarna lounge

 

Za igro nismo nikoli prestari

 

Včasih sta namizni tenis in ročni nogomet veljala za stereotipe “piflarskih” pisarn, danes pa so številne študije pokazale, da igra izboljšuje počutje ter interakcijo na delovnem mestu. Če nimate prostora niti za air hockey, najdite vsaj kotiček za klubsko mizico z namiznimi igrami, na prazno steno obesite pikado ali pa zlorabite piši-briši tablo za turnirje v križcih in krožcih.

sodobna pisarna igralna soba

 

Ambient za vsak okus

 

Ker smo si različni, se tudi prijetno počutimo v različnih okoljih. Zato je treba oblikovati razne prostore z različnimi ambienti, kjer lahko vsak zaposleni najde svoj priljubljeni kotiček. Nekateri so radi v središču dogajanja, drugi iščejo mir; eni želijo veliko sonca, drugim je bolj prijetno v senci; nekateri si želijo mizo in stol, drugim je dovolj udobna vreča itd. Poslovni prostori naj bodo zabaviščni parki, ki nudijo raznorazna doživetja za vse okuse.

sodobna pisarna 1

 

Svoboda do so-oblikovanja

 

Za konec priporočam, da svojim zaposlenim omogočite določeno mero so-oblikovanja prostorov. To pomeni, da lahko spremenijo razporeditev pohištva, kaj dodajo, si nekatere stvari prinesejo od doma itd. S tem dopustite možnost personifikacije delovnega mesta, ki blagodejno vpliva na počutje zaposlenih, saj imajo več nadzora nad prostorom in se posledično počutijo bolj domače.

 

Matic Brdnik

 

Viri slik:
– slika 1: http://photowizdesign.com/stunning-updated-office-in-uplifting-design/
– slika 2: http://medicneurolog.com/31732/google-kitchen-gallery/google-kitchen-inside-of-google-office-in-dublin-interior-design-sketches-exterior
– slika 3: https://playingholidays.wordpress.com/2013/11/05/our-new-google-office-in-sydney/
– slika 4: http://www.cbsnews.com/pictures/google-offices-around-the-world/6/