rastline v pisarni niso le okras

Rastline v pisarni niso le okras

Zasnova pisarne in organizacija prostora v veliki meri neposredno vplivata na delovni proces, tehniko in kulturo dela v poslovnih vodah. Raziskave kažejo, da zdravo delovno okolje povečuje motiviranost, zmanjšuje stres, zaposleni so mentalno stabilnejši, srečnejši in produktivnejši. Zaradi tega vedno več podjetij izboljšuje delovna okolja in skrbi za dobro počutje svojih zaposlenih, saj ti v njih preživijo tudi do 30 % svojega časa.

Ko razmišljate o preureditvi poslovnega prostora, se ne omejite le na izbor pohištva, svetil, oblog in ostalih vizualnih dodatkov, temveč naredite korak dlje – delovne prostore dopolnite z novimi, zelenimi “sodelavci”. Ti raznovrstni sostanovalci skrbijo za naše zdravje z zmanjševanjem količine škodljivih plinov, ki izhlapevajo iz pohištva, površinskih premazov in pisarniške opreme ter so povzročitelji različnih zdravstvenih težav, kot so glavobol, vrtoglavica, draženje dihalnih poti, draženje oči, motnje vida in motnje spomina. Poleg absorbiranja teh škodljivih snovi pa tudi sproščajo kisik.

Rastline dvigajo moralo in kažejo, da podjetje skrbi za zdravje svojih zaposlenih, kar v zameno vpliva na znižanje števila bolniških dni oz. odsotnosti z dela. Rastline tudi sproščajo vodno paro v zrak, blažijo učinke sušenja zaradi ogrevanja in klimatizacije ter ohranjajo zračno vlažnost bliže idealnemu območju med 30 in 60 %, ki preprečuje prehlad in gripo. Omogočajo mimobežen počitek očem, ki večino časa strmijo v računalniške zaslone. Opazno izboljšajo pisarniško akustiko tako z absorpcijo kot z odbojem zvoka. Ne nazadnje pa se obiskovalci ozelenjenih prostorov počutijo udobneje in bolj dobrodošle.

Pred umeščanjem rastlin v prostor se posvetujte s svojimi sodelavci o želenem rezultatu in počutju v delovnem okolju. Pogovorite se o želenih učinkih in ustrezni skrbi za nova živa bitja, uporabniki prostorov pa naj izrazijo svoje poglede na želene spremembe. Z zaposlenimi se posvetujte, če obstajajo omejitve pri izbiri ozelenitve in rastlin zaradi morebitnih alergij, netoleranc ali drugih zdravstvenih posebnosti.

V kolikor prostor snujete od začetka oz. se lotevate gradnje novega objekta, priporočamo posvet s krajinskim arhitektom. Pomembno je, da se že v prvi fazi odločite, kakšne vrste poslovnih prostorov si želite ter kam želite umestiti rastline, ko se zanje odločite. Kadar prostore zgolj reorganizirate znotraj obstoječe zgradbe, lahko dane omejitve pretvorite v lastno korist in vanje na še bolj inovativen način umestite rastline. O izboru in postavitvi posameznega rastlinja se predhodno posvetujte z vrtnarjem ali hortikulturnikom, ki vam bo ustrezno svetoval pri izboru rastlinskih vrst glede na svetlobne pogoje, ki jih imate v svojih prostorih. Za ozelenitev prostorov so vam na voljo sledeči elementi ali kombinacije več elementov:

 

Zelena oaza

 

Če imate dovolj prostora, lahko v svoje prostore dodate zelene oaze s kompleksnejšo zasaditvijo in drugimi zunanjimi elementi (sedalne površine, pohodne površine s peskom, vodni elementi ipd.).

zelena oaza v poslovnem prostoru

 

Ozelenjena stena

 

Ozelenite posamezne vertikalne površine, razgibane z različnimi teksturami.

ozelenjena stena v pisarni

 

Viseče rastline

 

Ker lahko tudi rastline kljubujejo gravitaciji, z visečimi rastlinami dosežete element presenečenja.

viseče rastline v pisarni

 

Zelenje na pohištvenih elementih

 

Ozelenite določen kos pohištva (npr. zgornjo ploskev omare ali rob mize). Pri tem se ne ustrašite zmanjšanja delovne površine, saj vas tovrsten poseg prisili k boljši organizaciji delovnega mesta in posledično omogoča večjo storilnost.

zelenje na pohištvenih elementih v pisarni

 

Zelenje v loncih

 

Razkošje zelenih volumnov lahko umestite tudi v lonce na mesta, kjer niso mogoči gradbeni posegi. Zelenje v loncih vam omogoča hitre spremembe oblikovanja ambientov.

zelenje v loncih v poslovnih prostorih

 

Zelenje v lončkih na prosojni pregradi

 

Rastline delujejo kot prijazne ovire oz. mejniki med delovnimi mesti in omogočajo ločevanje velikih prostorov v manjše delovne zalive. Uporabite jih kot zaslon pred manj privlačnimi predeli pisarn ali na subtilen način usmerite gibanje ljudi po stavbi.

zelenje v lončkih v poslovnih prostorih

 

Ne glede na izbrani način ozelenitve pa bodo rastline vedno tihe priče okoljske ozaveščenosti in bodo poleg naštetih izboljšav vztrajno krepile vrednost blagovne znamke vašega podjetja. S kombiniranjem različnih rastlin in načinov zasaditve boste ustvarili zbirko svežih zelenih ambientov, ki vas bodo pomirjali, sproščali utrujene oči in prostor napolnili z življenjem – delovno okolje bo tako svetlejše, privlačnejše in posredno povezano z naravo.

 

Marta Vrankar (marta@arhnasvet.si)

 

Viri slik:
– 
naslovnica: http://www.drawhome.com/wp-content/uploads/2015/11/intersting-decorating-home-ideas-with-indoor-plants-on-the-wall-living-room-as-well-led-lighting-under-yellow-white-sofa.jpg
– 
slika 1: http://www.freshdesignpedia.com/wp-content/uploads/stress-in-the-workplace-with-offices-like-this-it-would-be-impossible/office-furniture-google-zurich-stress-at-work-green-oasis.jpg
– 
slika 2: http://www.terrysfabrics.co.uk/blog/wp-content/uploads/2016/02/Indoor-Living-Wall-B3-2.jpg
– 
slika 3: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/09/c4/27/09c427aaaea6f5fd4bd22e80974a1c7a.jpg
– 
slika 4: http://bomets.com/wp-content/uploads/2015/01/officeplants3.jpg
– 
slika 5: http://static.wixstatic.com/media/a7ed9c_5858ce55f5054f259ae01d9a203f595c.jpg_srz_500_374_85_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz
– 
slika 6: http://edge.alluremedia.com.au/m/l/2015/08/shutterstock_218972323.jpg