Oblikujte si prostorno, svetlo, zračno stanovanje z recikliranjem prostora

Oblikujte si prostorno, svetlo, zračno stanovanje z recikliranjem prostora

Ljudje se za nakup ali najem stanovanja primarno odločamo zaradi finančnih okoliščin in šele sekundarno zaradi prednosti, ki jih ta ponujajo. Ena od teh prednosti je nedvomno višja kakovost življenja. V nasprotju s hišami v predmestju ali vaškem okolju so stanovanjske soseske obdane s kakovostnimi zelenimi površinami in živahnim vrvežem mestnega središča, gostilnami, trgovinami in drugimi storitvami, ki lajšajo ter bogatijo vsakdanjik. Nadalje si stanovalci večstanovanjskih objektov delijo komunalno infrastrukturo, stroške vzdrževanja, določene notranje in zunanje površine, kar zmanjša vplive na okolje. Stanovanje je v določeni fazi življenja celo bolj smiselna odločitev od hiše, saj pomeni manj vsakodnevnih hišnih opravil.

Zavračanje bivanja v stanovanju je večinoma posledica percepcije o primerni kvadraturi v določeni fazi življenja. Pomanjkanje intime nas že na začetku odvrača od garsonjer ali enosobnih razdelitev, če se za eno od teh vseeno odločimo, pa nas težnja po prostornem bivanju, ki bi ga nudila hiša, žene k dodatni členitvi prostorov in pregrajevanju sob, kar gre nasproti prvotnemu namenu, saj prostornost le še zmanjšuje. Rezultat tega prepričanja so natrpani, neprilagodljivi, nekakovostni prostori, ki še potencirajo frustracije, slabo počutje in odklonilen odnos do tovrstnega bivanja. Prav nasprotno so stanovanja čudovita priložnost za začetek samostojnega življenja in naša naloga je snovati ambiente, ki so hkrati prijetni in praktični, ki sledijo lastnikovim željam, a so vseeno plod kompromisa med pričakovanji in dejanskimi možnostmi, ki jih prostor nudi.

Za plastično ponazoritev vzemimo tričlansko družino, ki si želi adaptirati dvosobno stanovanje. Vzgib oz. želja po spalnici, ki bi bila ločena od dnevne sobe, pogosto narekuje razdelitev večje sobe v dve posamezni – tako dobimo trisobno stanovanje. Po pregraditvi se ponavadi pojavijo dileme glede naravne osvetlitve in prezračevanja pridobljenih prostorov (primanjkovanje oken v stanovanju), prehodnosti med prostori (primanjkovanje odprtin, vrat), uporabnosti in umeščanja pohištva (prostori v obliki črke L ali hujše), praktičnosti ali enostavno likovnosti. Tehnike oblikovanja prostora lahko zagate rešujejo do določene mere, a v končni fazi prostora ne morejo fizično povečati. Zato se pri začetnem snovanju opremo na prioritete uporabnika. Pri omenjeni tričlanski družini so glavne tri:

  • skupno preživljanje časa popoldne in zvečer,
  • delo za računalnikom, prebiranje knjig oz. učenje ter
  • druženje s sorodniki in prijatelji.


Princip oblikovanja prostora glede na prioritete omogoča uresničevanje primarnih ciljev s prilagajanjem ostalih potreb le-tem. Glede na seznam prioritet oblikujemo dva ključna ambienta, ki bosta prijetna tako za vsakodnevni družinski klepet in občasna številčnejša druženja kot za počitek ter delo oz. študij otroka. V praksi je oba možno združiti tudi v enem prostoru, a to je zelo odvisno od sloga življenja. Temu pravimo recikliranje prostora, kar ni nič drugega kot uporaba istega prostora v različnih fazah dneva na drugačen način. Prostor se temu ustrezno začasno prilagodi.

 

pregrajevanje spalne niše

Skica prikazuje pogosto, a manj primerno rešitev pregrajevanja spalne niše.


Recikliranje prostora je možno na podlagi večuporabnosti.
Najbolj znane oblike multifunkcionalnega pohištva so zložljive postelje in sedežne garniture, najdemo pa tudi zložljive pograde, mize, kuhinjske pulte itn. – domišljija mizarjev in ustvarjalcev tu ne pozna meja. Večuporabnost pohištva pa ni določena le s transformacijo. Priporočljivo je namreč iskati predvsem elemente, ki jih lahko uporabimo v več kot le eni situaciji. Ko se na primer dogajanje v stanovanju tričlanske družine premakne v dnevno sobo, lahko jedilna miza postane delovna oz. študijska, postelja v spalnici z dodanim hrbtiščem pa del sedežne garniture. Prav tako lahko v dnevno sobo prinesemo udobnejše stole z ročaji iz jedilnice in fotelj iz otroške sobe, štokerle in tabureje, ki se uporabljajo za odlaganje predmetov, pa uporabimo kot klubske mizice. Predlagam tudi, da se izogibate velikim kavčem v oblikah črk L ali U, ki lahko v trgovini izgledajo zelo udobni in privlačni, a potrebujejo svoj prostor in so za majhna stanovanja povsem neprimerni.

 

večuporabnost pohištva

Na skici je prikazan isti tloris, oblikovan po principu enotnega dnevnega prostora, ki se po potrebi pregradi s skrito premično steno. Obarvano pohištvo prikazuje večuporabnost določenih elementov.
Opomba: Vse predstavljene rešitve so možne ob predpostavki, da je stena med jedilnico in spalnico nenosilna oz. nadomeščena z ustreznim horizontalnim nosilcem. Za posege v nosilno konstrukcijo sta nujni pridobitvi gradbenega dovoljenja in soglasja sosedov.


Stanovanje, ki s klasično uporabo ne uspe zadovoljiti potreb stanovalcev, je treba oblikovati na način, da prostore uporabimo na več načinov.
Optimalna tlorisna razporeditev, ki sledi temu principu, je torej nujna že na samem začetku, tudi če je projekt razdeljen v faze. Enaka kuhinja v obliki črke I, L ali U v teoriji zasede enako površino, a v praksi prostora, ki nastane vmes (med L in U), ne moremo uporabljati na noben drug način kot za kuho. Enako velja za posteljo in prostor za dostop do nje, ki skupaj zasedeta od 6 do 8 m2 – če tak prostor pregradimo ali zapremo, ga ne moremo uporabljati tekom dneva.

 

večnamenski bivalni prostor

Primer oblikovanja stanovanja velikosti 27 m2 po principu večnamenskega bivalnega prostora z “omaro” …

 

večnamenski bivalni prostor

… ki v sebi skriva kopalnico, spalnico in shranjevalne površine.

 

Vsi se lahko strinjamo, da se v dobro oblikovanih prostorih počutimo prijetno. Taki prostori so zračni, svetli in prostorni ter nam vzbujajo veselje, radost in optimizem – uvrščamo jih med zdrave prostore, saj nam življenja posredno izboljšajo. Možnosti za dosego teh ciljev je precej, svoboda izbire pa omogoča prilagoditev želja vsakomur. V resnici se večkrat pojavi problem, da smo se uporabniki nesposobni prilagoditi prostoru zaradi določenih privzgojenih navad (nepospravljanje, nezmožnost sobivanja ipd.). Prostor se nam seveda lahko prilagodi, a le do določene mere.

Za boljši vpogled v svet recikliranja prostorov priporočam ogled YouTube kanala Kirsten Dirksen, ki med drugim objavlja primere majhnih, prostornih stanovanj za samske, pare in družine. Ogled lahko začnete s sicer zelo znanim eksperimentom Grahama Hilla, ki 100 m2 veliko 4-sobno stanovanje nadomesti s pol manjšim. Ob tem se seveda osredotočite na principe, ne toliko na posamezne rešitve. Te ponavadi funkcionirajo v le obravnavanem primeru, medtem ko je za vsako stanovanje treba najti lastno primerno oblikovanje.

 

Aljoša Merljak (aljosa@arhnasvet.si)

 

Viri slik:
– naslovnica: http://www.dailydreamdecor.com/2016/04/uber-small-charming-scandi-apartment.html
– skici: Aljoša Merljak
– sliki: Darlinghurst Apartment, Brad Swartz Architect, 2014 (www.bradswartz.com.au)