najmanj, kar morate vedeti pri načrtovanju svoje nove kuhinje

Najmanj, kar morate vedeti pri načrtovanju svoje nove kuhinje

Kuhinjo poznamo kot stroj, ki opravlja točno določeno nalogo. Premišljena organizacija ter oblikovanje elementov omogočita udobno in efektivno pripravo hrane, hiter odvod vonjav, enostavno pomivanje, čiščenje itd. A domače kuhinje so daleč od profesionalnih, kar pomeni, da si oblikovalci in naročniki lahko privoščimo določeno mero svobode pri končnem rezultatu.

 

 

Oblika in zasnova kuhinje naj bi primarno sledili minimalnim zahtevam glede na število članov gospodinjstva, razpoložljiv prostor in želje ter potrebe uporabnikov – kuharjev v gospodinjstvu. Na ta način lahko načrtovanje kuhinje razdelimo na 5 poglavij:

 • velikost,
 • umestitev,
 • oblikovanje,
 • tehnični detajli in
 • cena.

 

Velikost

 

Paru ali samski osebi, ki večino časa preživi zdoma, doma pa pripravlja le nezahtevne obroke, lahko zadosti že minimalna kuhinja. Družinam, pekovskim in kulinaričnim mojstrom pa morebiti ne zadosti niti nadpovprečno velika kuhinja.

Pri oblikovanju manjših kuhinj premislimo o svojih navadah. Nam zadošča podpultni hladilnik ali ne moremo brez nadpultnega z ločenim zamrzovalnikom? Ali sploh potrebujemo pomivalni stroj glede na količino kuhinjske posode v kuhinji? Kolikokrat na teden, mesec, leto uporabljamo pečico, da ta ne bo le še ena od shranjevalnih omar?

Na spodnji skici najdete primere minimalnih dolžin kuhinjskih niš za različno število članov gospodinjstva:

 • en član v gospodinjstvu – minimalno 1,6 m (A)
 • dva člana v gospodinjstvu – minimalno 2,4 m (B)
 • štirje člani v gospodinjstvu – minimalno 3,2 m (C)

 

Za vsakega nadaljnjega člana gospodinjstva je smiselno dodati 40 cm delovnega pulta.

 

Kuhinjska niša (A) z dvema kuhalnima ploščama in ozkim pomivalnim koritom (40 cm), (B) s štirimi kuhalnimi ploščami in klasičnim pomivalnim koritom (60 cm) in (C) s poljubno veliko kuhalno ploščo ter pomivalnim koritom. V prikazani minimalni zasnovi je upoštevana tudi desna stranica ob kuhalni plošči, ki preprečuje škropljenje.

 

Francoski arhitekturni biro Double G je minimalno kuhinjo v pariškem staromeščanskem stanovanju (po)spravil kar v obstoječi garderobni prostor.

 

Umestitev

 

Pri umestitvi kuhinje se v veliki večini primerov srečujemo z dvema situacijama: (1) ko je prostor za kuhinjo fizično ločen od jedilnega ter dimenzijsko ustreza predpisom in (2) ko je prostor za kuhinjo in jedilnico skupen. V slednjem primeru lahko umestitev kuhinje močno vpliva na dinamiko v prostoru. Pravilna mikrolokacija opreme omogoča normalno premikanje uporabnikov in umestitev ustrezno velikega jedilnega kota.

Zelo pomemben dejavnik umestitve kuhinje in njenih elementov je lokacija obstoječih inštalacijskih priključkov. V primeru, da se ti ne skladajo z našo zasnovo, je možna minimalna adaptacija, a le v zahtevanih tehničnih omejitvah – upoštevajoč minimalni naklon odtoka do glavnega inštalacijskega jaška. Ob tem ne pozabite, da tovrstna adaptacija v večstanovanjskih stavbah lahko začasno moti delovanje celotne napeljave.

Pri mikroumestitvi posameznih elementov sledimo načelu naravne osvetlitve delovne površine. Višje omare, ki bi sicer zaprle pot svetlobi, idealno postavimo v temnejši del prostora. Otočna razporeditev je sicer zelo ugodna, saj smo med kuhanjem obrnjeni proč od stene in v nobenem primeru ne mečemo lastne sence na delovno površino, a je v manjših kuhinjah redko izvedljiva. Za optimalno izkoriščen prostor v manjših stanovanjih priporočam linijsko ali L razporeditev.

 

Umestitev linijskih, kotnih ali otočnih razporeditev naj sledi logiki delovnega procesa: shranjevanje pokvarljivih živil (sivo), shranjevanje nepokvarljivih živil (oranžno), izpiranje/čiščenje (modro), priprava (rumeno), kuhanje (rdeče). Ko se odločamo o številu in velikosti gospodinjskih aparatov (pomivalni stroj, hladilnik), moramo v enakem obsegu nadomestiti prostor za shranjevanje živil in pripomočkov. Na skici so prikazane možne kombinacije v kuhinji dolžine 3,2 m.

 

Oblikovanje

 

Sodobni oblikovalski trendi narekujejo enostavne, čiste in tanke linije, kar je mogoče doseči s premišljenimi detajli, kot so skriti ročaji, tanjši pult, linijska LED osvetlitev ter kompozicijska igra dostropnih, podpultnih in visečih elementov.

Tema je zelo obširna, rezultat pa odvisen od okusa. Spodaj sta predstavljena dva primera z analizo oblikovne zasnove.

 

Oblikovalec zgornje kuhinje je sledil omenjenim principom mikroumestitve dostropnih omar v temnejši kot prostora ter se zaradi razpoložljive dolžine odločil za set podpultnih omaric s tankim marmornim pultom. Praznino nad pultom je zapolnil z novimi ali obstoječimi keramičnimi ploščicami v zamaknjeni mreži. Mrežo je nadaljeval na frontah omaric s točkovnimi ročaji.

 

V situaciji, ko je okensko krilo premalo oddaljeno od stene, se je oblikovalec znašel z manjšo klopjo za opazovanje zunanjega dogajanja. S tem in enotnim tlakom je kuhinjo še dodatno povezal z bivalnim delom stanovanja. Kontrast monokromatskim stenskim in talnim oblogam je ustvaril s pultom iz masivnega lesa in sivim podstavkom.

 

Tehnični detajli

 

Kuhinja je v drobovju kompleksen preplet električnih in strojnih inštalacij (dotok vode, odtok, prezračevanje), ki kličejo po premišljenem načrtovanju. Dobro rešeni in situaciji prilagojeni detajli ustvarijo občutek dodelanosti ter izvenserijskosti.

Skrite nadpultne vtičnice in stikala ter uporaba vtičnic za male gospodinjske aparate neposredno v shranjevalnih omarah na primer ohranjajo estetsko vrednost originalne zasnove. Utopljena vgradna napa v nadpultne omarice ohrani čistost linij, hkrati pa olajša čiščenje. Odcejalna površina nad lijakom dopušča večjo delovno površino.

 

Če je kuhinja del bivalnega prostora, si je smiselno zamisliti več prilagojenih shranjevalnih površin za elemente vsakodnevne uporabe (začimbe, pripomočki za pomivanje, kuhinjske brisačke, kavni avtomat, toaster ipd.). Skriti predalčki omogočajo hitro pospravljanje in urejen izgled kuhinje v vsakem trenutku.

 

Vsakdo si želi svetlo in prostorno kuhinjo. To lahko dosežemo tudi s “kamuflažo” odzračevalnega dela nape z belim iveralom ali mavčno-kartonskimi ploščami, pleskanimi na belo, kot je v zgornjem stanovanju to storil oblikovalski studio 30 Collins iz ZDA.

 

Cena

 

Ko se odločate za novo kuhinjo, si oglejte razstavljene eksponate v salonih, da dobite občutek za ročaje, okovje, višino, globino, teksture, materiale itn. Ob tem pa vseeno priporočam pridobitev ponudbe od mizarja.

Prednost kuhinj, izdelanih po meri, je v prilagojenih tehničnih rešitvah glede na razpoložljiv prostor in uporabnikove potrebe. Slabosti tipskih rešitev iz salona so neskladne mere z obstoječo situacijo in potreba po zaključnih letvah ob stenah in pod stropom.

Strošek kuhinje je v večini odvisen od:

 • dolžine kuhinje,
 • enostavnosti zasnove (ponavljajoče se dimenzije elementov izdelavo po meri še dodatno pocenijo),
 • izdelave (prefabrikacije ali izdelave po meri),
 • izbranih materialov in okovja ter
 • kakovosti vgrajenih gospodinjskih aparatov.

 

Največ možnosti za izbiro materiala imamo pri delovnih površinah. Lahko se odločimo za cenejše variante iz iverala, pokritega z laminatom oz. ultrapassom, katerega cena se začne pri manj kot 100 EUR/m2, ali za dražje materiale, katerih cene se začnejo pri 200-250 EUR/m2:

 • umetni kamen (npr. kerrock),
 • naravni kamen (npr. granit),
 • masivni les (npr. hrast),
 • nerjaveče jeklo ali inox ali
 • na mestu vlit mikroarmiran beton.

 

V primeru tesnega proračuna je stroške investicije mogoče bolj smiselno preusmeriti iz kakovostnih materialov za omarice v kakovostno delovno površino in varčne gospodinjske aparate – indukcijska kuhalna plošča, varčni hladilnik in zamrzovalnik, pečica itn.

Dodatno lahko strošek kuhinje znižamo z izbiro stenske obloge iz enakega materiala, kot je delovna površina (npr. ultrapass). S tem izničimo strošek dodatnega monterja novega materiala, npr. keramike.

Zato namenite načrtovanju svoje kuhinje dovolj časa, da vam bo ta dobro služila, olajšala delo in oblikovno dopolnila stanovanje. Virov oblikovalskih inspiracij je na spletu in v tiskanih medijih dovolj. Za več idej in nasvetov priporočam obisk portala Pinterest ali prelet naših ostalih nasvetov na to temo.

 

Aljoša Merljak (aljosa@arhnasvet.si)

 

Viri slik:
– naslovnica: http://www.planete-deco.fr/2014/03/21/grands-espaces-a-goteborg/
– skici: Aljoša Merljak
– sliki 1 in 2: http://www.mydomaine.com/small-kitchens/slide25
– sliki 3 in 4:
 http://onekindesign.com/2014/05/16/60-chic-scandinavian-kitchen-designs-for-enjoyable-cooking/
– slika 5: http://www.housetohome.co.uk/room-idea/picture/kitchen-storage-10-of-the-best
– slika 6: 
http://www.30collins.com/portfolio/decorist-showhouse/