kako orientiramo prostore glede na naravno svetlobo

Kako orientiramo prostore glede na naravno svetlobo?

Ste se pred začetkom gradnje vprašali, kako smeri neba vplivajo na oblikovanje in zasnovo hiše? Kdaj in pod katerim kotom bo sonce osvetljevalo določene prostore? Kateri prostori potrebujejo več in kateri manj svetlobe?

Vse te stvari so za snovanje dobrega počutja v hiši zelo pomembne, saj je naravna svetloba vir optimizma in zadovoljstva, kar ste najverjetneje na lastni koži občutili že sami. Tudi sama se v temnih prostorih ne počutim ravno najbolje, ko vstopim v svetel in obsijan prostor, pa se moje razpoloženje takoj izboljša.

 

Bivalne prostore orientiramo proti jugu, servisne in delovne pa proti severu

 

Ker si zagotovo želite dom, v katerem se boste dobro počutili, je pri načrtovanju hiše nujno predvideti zadostno količino okenskih odprtin. Ob tem morate paziti, da orientacijo prostorov prilagodite glede na njihovo uporabo in namene čez dan. Najbolje je, da večino oken postavite na južno stran svoje hiše, saj boste tako v prostor dobili največ svetlobe. Velike okenske odprtine so priporočene v bivalnih prostorih, kjer se čez dan najpogosteje zadržujete. Za bivalne prostore je poleg južne svetlobe primerna tudi zahodna, saj se v njih zadržujete predvsem v popoldanskem času. Še posebej bo to prišlo do izraza ob večernih urah, ko boste uživali v čudovitih sončnih zahodih.

Orientacija prostorov v pritlični hiši

Orientacija prostorov v pritlični hiši.

 

Servisne prostore (vhodni del, kopalnica, stopnišče, kabinet ipd.) večinoma uporabljate manj, in ker ne potrebujejo veliko dnevne svetlobe, jih orientirajte na sever. Severna svetloba se razlikuje od južne, saj v prostor ne prehaja z direktnimi sončnimi žarki in ne meče močnih senc kot južna svetloba, ampak je mehkejša, razpršena in skoraj brez senc. Zaradi tega je primerna za delovne prostore, kjer je potrebna enakomerna osvetlitev.

Če zjutraj težko vstajate, postavite spalnico v vzhodni del hiše, saj vam bo jutranja svetloba pomagala pri prebujanju. Otroci se po prihodu domov iz šole ali vrtca veliko igrajo ali delajo domače naloge v svojih sobah; da bodo otroške sobe v popoldanskem času dovolj osvetljene, je najbolje, če jih orientirate na zahodno ali jugozahodno stran.

Zunanje terase, ki delujejo kot podaljšan notranji dnevni prostor, so ponavadi prav tako orientirane proti južnim stranem neba. Izjema so bolj topli kraji, kjer je zaradi poletne pripeke terasa na severni strani. Na primorskem najdemo tudi hiše, ki imajo tako južno kot severno teraso – ena je zimska, druga pa poletna.

Orientacija prostorov v nadstropni hiši

Orientacija prostorov v nadstropni hiši.

 

Čez leto se vpadni kot sončnih žarkov spreminja

 

Ste kdaj opazili, da v prostore sončni žarki vstopajo različno globoko? To je zaradi poti sonca, ki se med letom spreminja, posledično pa se spreminja tudi osončenost vašega doma. Vpadni kot sončnih žarkov je poleti 70 stopinj, pozimi pa je precej manjši, in sicer le okoli 25 stopinj. Pozimi je svetloba tudi bistveno manj intenzivna kot poleti. Zaradi tega je treba zagotoviti zadostno senčenje večjih (ponavadi južnih) okenskih površin z uporabo senčil, nadstreškov in drugih elementov, ki poleti ustvarjajo senco, pozimi pa prepuščajo svetlobo globoko v prostor.

Zimski in poletni vpadni kot sonca

Zimski (25 stopinj) in poletni (70 stopinj) vpadni kot sonca.

 

Vpadni kot je pomemben tudi takrat, ko razmišljate o velikosti posameznih prostorov, saj sončni žarki, ki prehajajo skozi odprtine, osvetlijo le določen del notranjega prostora. Da bodo vaši prostori dovolj osvetljeni z naravno svetlobo, naj globina posameznega prostora ne presega njegove trikratne višine. Delovne površine pa naj bodo od okenskih odprtin odmaknjene največ 6 metrov.

 

Zato pri zasnovi hiše nikakor ne pozabite na pomembnost okenskih odprtin, na njihovo številčnost, velikost in orientacijo. S pravilno izbranimi steklenimi površinami vam bo naravna svetloba v stanovanje prinesla pozitivno energijo in vam ustvarila prav posebne ambiente.

 

Špela Doles (spela@arhnasvet.si)

 

Viri slik:
– naslovnica: http://bestdsgn.com/
– skice: Špela Doles