Do čarobne otroške sobe tudi v neoptimalnih pogojih

Ko govorimo o urejanju otroške sobe, največkrat pomislimo na idealne scenarije in na najboljše pogoje, ki jih pri snovanju lahko imamo. Pri tem pazimo na primerno naravno osvetlitev, velikost prostorov ter aktivnosti, ki se bodo izvajale v otroški sobi. Nemalokrat pa nastane situacija, ki je vse prej kot rožnata. Morda v otroški sobi ni dovolj naravne svetlobe, ker primanjkuje okenskih odprtin, ali pa je orientacija prostora na strani neba neprimerna. Lahko pa tudi ugotovimo, da je otroška soba premajhna za vse potrebe ali želje otrok.

Kaj storiti v takem primeru? Kako najbolje postopati? In kako iz dane situacije izluščiti najboljše? Za primer si poglejmo Zoyino sobo.

Zoya je živahna deklica, ki je letos dopolnila 6 let in je pravkar začela obiskovati prvi razred osnovne šole. Do sedaj si je sobico delila z bratcem. Ker pa oba hitro rasteta, sta se njuna starša odločila preseliti Zoyo v sobo, ki se je do zdaj uporabljala kot kabinet.

Soba se nahaja v mansardnem delu hiše, kar pomeni manj razpoložljive stojne višine in omejene možnosti umestitve visokega pohištva oz. opreme. Edino okno v prostoru je orientirano na sever. Za kabinet in delo ob mizi je to sicer dobro, za otroško sobo pa ne, saj je svetloba prešibka, da bi osvetljevala celoten prostor. Povrh vsega pa je soba minimalne kvadrature, kar še dodatno otežuje postavitev opreme.

 

Zoyina otroška soba_prej

 

Takih in podobnih situacij se je treba lotiti v več korakih z umeščanjem glavnih elementov.

 

Omara

 

Omara zavzame največ prostora v višino. Ker se Zoyina soba nahaja v mansardi, lahko omaro umestimo zgolj na eno mesto, tj. na slepo steno, ki je v neposredni bližini vrat. Pri umeščanju je treba paziti, da omare ne predvidimo preblizu okna, saj bi s tem še dodatno zmanjšali naravno osvetlitev sobe.

 

Pisalna miza

 

Pisalno mizo lahko prav tako predvidimo na eno in edino optimalno lokacijo: neposredno pod okensko odprtino. S tem zagotovimo največ svetlobe za šolska opravila. V tem primeru ni treba skrbeti glede motečih direktnih sončnih žarkov, saj je severna svetloba razpršena in ne slepi.

 

Zoyina otroška soba_pogled 2

 

Postelja

 

Tako kot omara in pisalna miza ima tudi postelja zaradi svoje oblike zgolj eno možnost umeščanja, in sicer v nižji del sobe. Čeprav se strop na tem delu spusti do višine 1,5 m, je to dovolj za nemoteno uporabo. Kljub majhni kvadraturi sobe je postelja večjih dimenzij (120 x 200 cm), saj se Zoya ob večernih urah pred spanjem rada stisne s starši.

 

Zoyina otroška soba_pogled 1

 

Ostala oprema

 

Ob vznožju postelje se predvidi še dodaten predalnik (95 x 120 cm), ki je obenem mišljen kot sedežna garnitura in podaljšek postelje, ob vzglavju pa skrinja, ki služi kot nočna omarica ter shranjevalna površina.

Ker dodajanje polic po različnih stenah sobe ni bilo izvedljivo, saj ima prostor poševen strop, smo v te predvideli v neposredni bližini pisalne mize. Ta element se od ostalega pohištva razlikuje po barvi ter rahlo nekonvencionalni obliki, ki sobo poživi.

Vsa oprema je narejena po principu enega kosa pohištva, saj se elementi med sabo prepletajo in dopolnjujejo. S tem najbolje izkoristimo majhen prostor in hkrati poenotimo ambient.

 

Zoyina otroška soba_tloris

 

Pri snovanju otroških sob, ki ne dopuščajo veliko manevrske svobode, je zelo pomembno, da se tega lotimo po načelu ‘od višjega proti nižjemu in od večjega proti manjšemu’. Na ta način bo že sam prostor pokazal najboljše in najbolj logične rešitve. Če upoštevamo pravilni vrstni red, se tudi laže izognemo vsem nepotrebnim kotom in praznim slepim kotičkom, ki mimogrede nastanejo pri umeščanju pohištvenih elementov.

 

Tabita Jerant (tabita@arhnasvet.si)