maksimalni izkoristek stopnic

3 ideje za maksimalen izkoristek stopnic

Stopnice so neizogiben del vsakega večnadstropnega domovanja. Včasih želimo, da bi bile te čim bolj skrite, drugič jih želimo poudariti, tretjič pa si želimo, da bi zavzele čim manj prostora. Ker bodo stopnice v vsakem primeru zasedle določen prostor, je smiselno premisliti, če jih lahko izkoristimo še za kakšno drugo funkcijo in tako maksimalno izkoristimo prostor. 3 ideje za to razkrivamo v nadaljevanju:

 

Garderobna omara

 

Pod stopnicami je veliko prostora, ki ponavadi ostane neizkoriščen. Ta prostor lahko poljubno zapremo in uporabimo kot različne shranjevalne površine. V tem primeru je prostor uporabljen za garderobno omaro – primerno, če se stopnišče nahaja blizu vhoda.

 

 

Bralni kotiček

 

Drugi primer prikazuje tip stopnic, ki v prostoru delujejo zelo lahkotno in so komaj opazne. Stopnišče sestavljajo le nastopne ploskve in tanke žice, ki imajo dve funkciji: nosijo stopnice in hkrati služijo kot varovalna ograja. Stopnice se zelo dobro vključujejo v ostalo pohištvo, saj se vsaka druga nastopna ploskev nadaljuje v knjižno polico. S tem se ustvari zanimiv medetažni bralni kotiček.

 

 

Razstavna niša

 

Pri dvoramnih stopnicah ostane pod zgornjo ramo vedno prazen prostor, s katerim ponavadi ne vemo, kaj bi. V izbranem primeru se s podaljšanjem vsake druge stopnice na spodnji rami ustvari zanimiva niša z večjimi ploskvami, ki jih lahko uporabimo kot površine za dekorativne ali umetniške izdelke. Prostor pa se lahko izkoristi tudi za posedanje ali kakšno drugo mirno dejavnost.

 

 

Viri slik:
– slika 1: https://www.pinterest.com/pin/338684834455243586/
– slika 2: https://www.pinterest.com/pin/338684834451005067/
– slika 3: https://www.pinterest.com/pin/338684834458278501/